Het Brown-syndroom is een stoornis in de oogbewegingen. Meestal is deze stoornis aangeboren, maar soms ontstaat het syndroom pas op latere leeftijd. De aandoening kan aan één oog of aan beide ogen voorkomen.

Gevolgen

Bij het Brown-syndroom is de beweging van één of beide ogen beperkt bij kijken naar boven in de richting van de neus. Bij recht vooruit kijken staan de ogen meestal recht en is er vaak samenwerking van de ogen.
Vaak heeft men een dwangstand van het hoofd om dubbelzien en naar boven kijken te vermijden.
Op jonge leeftijd kan een lui oog ontstaan.

Oorzaak

De aangeboren vorm wordt meestal veroorzaakt doordat een gedeelte van een oogspier niet goed door de katrol loopt of doordat een spier verkeerd is aangelegd.
Als het Brown-syndroom op latere leeftijd ontstaat, kan de oorzaak een zwelling van de oogspier zijn.

Deze zwelling wordt meestal veroorzaakt door een achterliggend probleem, zoals een ontsteking. Hier wordt dan verder onderzoek naar gedaan.
Ook kan het Brown-syndroom ontstaan door een ongeluk.

Behandeling

De meeste kinderen die het aangeboren Brown-syndroom hebben, hebben een rechte oogstand met een goede samenwerking tussen beide ogen en geen of slechts een geringe dwangstand van het hoofd. Een scheelziensoperatie is daarom vaak niet nodig.

Als er een afwijkende oogstand is, bestaat er een grote kans op het ontstaan van een lui oog.
De keuze van de behandeling bij een Brown-syndroom die later ontstaan is hangt af van de oorzaak van de stoornis.

De orthoptist zal u adviseren welke behandeling voor u of uw kind het meest geschikt is.

Prognose

In slechts enkele gevallen verdwijnt de aangeboren vorm van het Brown-syndroom vanzelf. Meestal blijft de oogbewegingsstoornis aanwezig en verandert deze niet in de loop der jaren. Naarmate kinderen ouder én ook langer worden, en dus minder vaak naar boven hoeven te kijken, wordt de afwijking wel vaak veel minder opvallend.

Indien het Brown-syndroom op latere leeftijd ontstaat, zal de oogbewegingsstoornis, afhankelijk van de oorzaak, stabiel blijven of verergeren. Als de eventuele onderliggende oorzaak behandeld wordt, kan de afwijking verminderen.

Vragen?

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met Orthoptistenpraktijk De Knipoogjes door een e-mail te sturen naar info@deknipoogjes.nl of te bellen met het volgende telefoonnummer 078 – 785 11 10.

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter