Als u op korte afstand kijkt, moeten de ogen naar de neus draaien. Deze beweging noemen we convergentie.
Het is belangrijk voor het lezen, schrijven, computeren, enz.
Als de ogen niet of niet voldoende naar de neus kunnen draaien, spreken we van een convergentie-insufficiëntie.

Oorzaken

Een convergentie-insufficiëntie kan diverse oorzaken hebben.
Het kan zijn dat de oogspieren niet sterk genoeg zijn waardoor de ogen niet of niet voldoende naar binnen draaien. Ook kunnen de ogen moeite hebben om lang genoeg op het punt dichtbij te fixeren.
Een convergentie-insufficiëntie kan spontaan ontstaan (vaak in een groeispurt).  Het kan ook ontstaan als gevolg van bepaalde aandoeningen (whiplash of spierziekte).

Klachten

Een convergentie-insufficiëntie kan een of meerdere van onderstaande klachten geven;

 • Hoofdpijn: Hoofdpijn is de meest voorkomende klacht bij een convergentie-insufficiëntie.De hoofdpijn ontstaat in de loop van de dag na inspanning op korte afstand (lezen, computeren). Een convergentie-insufficiëntie geeft hoofdpijn op het voorhoofd net boven of tussen de ogen. Hoofdpijnklachten in de nek of op de achterzijde van het hoofd of hoofdpijnklachten die `s morgens al aanwezig zijn, hebben een andere oorzaak dan een convergentie-insufficiëntie.
 • Wazig zien: Het wazig zien wordt veroorzaakt doordat de ogen niet lang genoeg op het punt dichtbij gefixeerd kunnen blijven.
 • Dubbelzien: Bij het niet of niet voldoende naar binnen draaien van de ogen kan het beeld dichtbij dubbel worden. Het is lastig om de juiste regels van een stuk tekst te kunnen volgen, de letters lopen door elkaar. Met een oog dichtgeknepen gaat het dubbele beeld weg.

Onderzoeken

Om te onderzoeken of u convergentie- insufficiëntie heeft zal de orthoptist de werking van de oogspieren en de oorzaak van de convergentie- insufficiëntie onderzoeken. Aan de hand van deze onderzoeken zal een passend behandelplan worden opgesteld.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij een convergentie-insufficiëntie. De orthoptist zal u vertellen welke behandeling voor u het beste is.

De volgende behandelingen zijn mogelijk;

 • Oefeningen: De oefeningen zijn er op gericht de spieren te versterken. De ogen kunnen langer en beter op het punt dichtbij gefixeerd blijven waardoor de klachten afnemen. Door de oefeningen kunnen de klachten in het begin toenemen, dit is een soort spierpijn en kan geen kwaad. Het is dan belangrijk om de oefeningen te blijven doen. Een aantal keer per dag korte periodes oefenen is beter dan een keer per dag een lange periode oefenen. Volgt u de adviezen van de orthoptist op.
  stippenlat downloaden als pdf
  instructie-oefeningen-pdf
 • Bril: Een bril kan helpen om een scherp beeld te krijgen. De orthoptist zal u vertellen wanneer en hoe u de bril moet gebruiken.
 • Prismabril: Soms is een speciale prismabril nodig om een enkel en scherp beeld te krijgen. Het nadeel van prisma`s kan zijn, dat de ogen gewend raken aan de bril en daardoor minder goed geprikkeld worden om naar de neus te draaien. Hierdoor zijn soms steeds sterkere prisma`s nodig of is er zelfs een oogspieroperatie nodig.
 • Oogspieroperatie: Het kan voorkomen dat de afwijking zo groot is dat bovenstaande behandelingen niet of niet voldoende helpen. De orthoptist zal u adviseren of een oogspieroperatie nodig is.

De orthoptist zal u adviseren welke behandeling voor u of uw kind het meest geschikt is.

Na behandeling zijn de meeste mensen klachtenvrij. Een convergentie-insufficiëntie blijft een zwakke plek, waardoor het nodig is om regelmatig op controle te komen. Afhankelijk van de oorzaak van de convergentie-insufficiëntie kan het voorkomen dat de klachten na verloop van tijd weer terugkomen. Dan zal er opnieuw behandeld worden.

Vragen?

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met Orthoptistenpraktijk De Knipoogjes door een e-mail te sturen naar info@deknipoogjes.nl of te bellen met het volgende telefoonnummer 078 – 785 11 10 .

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter